Opbygge tillid & troværdighed: First-person pronominer få meddelelserne hørt

Irriterende tale vaner ødelægger vores faglige troværdighed. Eksempler på irriterende tale vaner er sætninger, der ender med dinglende præpositioner (hvor du hænge din jakke på?) og samtaler krydret med “ums,” “uhs,” “som,” og andre rum-filler lyde. Vi vil fokusere her på en anden tale vane – en, der sender en subtil budskab til lyttere, det er okay at abdicere ansvar.

Hvordan kan en simpel tale vane holde os fra afspejler professionalisme mens forårsager os til at abdicere ansvar? Lad mig vise eksempler. I seminarer jeg gennemføre rundt om i landet, spørger jeg ofte et spørgsmål om mine klienter: hvilke fysiske manifestationer personligt oplever du når du befinder dig i en anspændt situation? Generelt, at svaret på dette spørgsmål er formuleret på følgende måder:

“Du får en stram hals.”

“Dine håndflader få svedig.”

“Dit hjerte begynder at race.”

Nu mærke til svarene, og hvordan de er formuleret versus måde spørgsmålet blev stillet. I spørgsmålet spurgte jeg til hvad du personligt at opleve. Men folk besvare mit spørgsmål har flyttet svar fra bliver om sig selv (således abdicere ansvar for deres følelser) ved at vælge at bruge pronominet “du” i stedet for “Jeg.” Dette skift i fokus formidler en følelse af skiftende ansvar, fordi det angiver en afvisning af at acceptere, hvad de oplever. I denne situation, respondenterne hovedsagelig tyder på at de taler for mig og hvad jeg oplever i disse situationer i stedet taler for sig selv.

I disse situationer indse jeg, at respondenterne ikke bevidst eller bevidst siger de taler til mig. Men den subtile skift i pronomen skik skifter fokus fra sig selv og videre til en anden. Og helst vi løbe fra ansvaret for noget, vi oplever, vi skadelige vores faglige troværdighed. Vi kan utilsigtet antyde at vores lyttere, at vi nægter at acceptere ansvaret for vores handlinger og reaktioner.

Yikes. Du mener at acceptere eller abdicere ansvar er subtile? Ja, det subtile og det skadeligt for vores troværdighed.

Som fagfolk, bør vi være interesseret i hvordan vi repræsenterer os i hver meddelelse situation. En lille bortfalder af bevidst indsats fra vores side til at kommunikere klart og ansvarligt angiver til vores partnere i kommunikation, at vi er ved at flytte ansvaret væk fra os.

Hvordan ødelæggende kan det virkelig være? Overvej dette: vi har tendens til at modellere adfærd og mønstre af dem, vi kommunikerer med, og som vi respekterer. Vi tydeligt høre de ord, de bruger, og vi se deres kropssprog at se, om det passer til meddelelsen (men det er en anden artikel). Dem, der er i kommunikation med os gøre det samme.

Når et spidst spørgsmål — som, hvad fysiske manifestationer personligt oplever du når du befinder dig i en anspændt situation? — svar giver vi formidler om vi er villige til at acceptere ansvaret for vores adfærd og reaktioner. Hvis vores underordnede fornemmer, at vi abdicere ansvar, kan de igen tage det som acceptabel adfærd når de er udfordrende spørgsmål. Ligeledes, vi aldrig ønsker at utilsigtet sende en besked til vores tilsynsførende, som vi forsøger at unddrage sig ansvaret.

Konsekvenserne af en ubevogtet kommunikation øjeblik er enorme. Fagfolk, der har opnået høje stillinger i deres organisationer sjældent løbe fra ansvaret. Når de gør, de pådrager sig alvorlige konsekvenser for deres handlinger. Når vi holder det større billede – og de mere dyre konsekvenser — i sindet, bliver det nemmere at se, at vi aldrig kan lade vores vagter ned når det kommer til at kommunikere professionelt. Vi skal hele tiden være klar over, hvordan hvert ord vi vælger afspejler vores overbevisninger om os selv og vores ansvar i spørgsmål ved hånden.

At sikre, at vi accepterer ansvar med vores ord og vores handlinger vil hjælpe os med at beskytte vores faglige troværdighed. Og der er en anden fordel: vi vil modellering opførsel vi ønsker fra andre, tilskynde dem til at tage ansvar for sig selv.

Copyright © 2003 Tracy Peterson Turner, Ph.D. Alle rettigheder forbeholdes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.